Távolsága Budapesttől: 20 km

Pontos cím: Dunakeszi, Duna sor 3.(útvonaltervezés)

Típusa: strand

Költsége: pénztárcabarát, maga a strand ingyenes, a mosdó használatért kell számolnunk alkalmanként 300 Ft-tal, illetve, ha szeretnénk enni-inni-kacsát etetni

Mit érdemes tudni erről? Mit találunk itt?

– ingyenes maga a strand
– van ingyenes közeli parkoló (a Katonadombnál)
– csomagmegörzőt, öltözőt, zuhanyzót, mosdót (utóbbira hozz 300 Ft-ot) igénybe venni
– bicikli tárolót használni
– kutyát is hozhatunk (van kijelölt kutyás strand rész)
– babakocsival, kismotorral, rollerrel is kényelmesen bejárható

– kacsát tudunk etetni, van kacsaeledel automata, de hozz egy 200-as érmét hozzá
– Dunában lehet „pancsolni”, parton kavicsokat gyűjteni, stégen napozni vagy a fák tövében hűsölni
– fára lehet mászni
– árnyékos játszótereken levezetni a felesleges energiákat
– madárlátta tanösvényt is találunk itt interaktív táblákkal és qr kódok alapján lejátszható hang és videós anyagokkal 

– sok büfé csábít falatozásra: kurtoskalacs, oriaspalacsinta, lángos, fagyi, hamburger, hekk stb.
– közelben a Katonadomb, ahol újabb szuper játszótér, foci és kosárpálya és szabadtéri edzőgépek is fellelhetőek

– sok programot is szerveznek a nyáron ide: Mozdulj Dunakeszi és Dunakeszi Nyár programsorozat keretén belül tornázhatunk, koncertet hallgathatunk vagy színházi előadásba is csöppenhetünk.

További infók: 

Mozdulj Dunakeszi FB oldala

Dunakesziteátrum programjai

Dunakesziről

Dunakeszi a Budapest agglomeráció északi részén található, a Ráckevei-Duna partján. A város könnyen megközelíthető autóval vagy tömegközlekedéssel Budapest központjából. Dunakeszi egy közepes méretű város, ahol körülbelül 35 000 lakos él. Az elmúlt években a város népessége fokozatosan növekedett. A Nyugati pályaudvarról egy vonattal (kb. 40 perc alatt, amiből az utolsó 20 perc séta), vagy vonattal és busszal (1 óra alatt, amiből kb. 10 perc a séta) is elérhető. Az autóval érkezőknek ingyenes parkoló elérhető például a Katonadombnál. 

A Dunakeszi strand

Az ingyenes strand gyorsan mélyülő vízzel, sok árnyékot adó fával és kavicsos, 250 méter hosszú partszakasszal várja a látogatókat. A mosdóhasználatért fizetnünk kell (2023 júniusában Dunakeszi lakosoknak 200 Ft, nem Dunakeszin élőknek 300 Ft volt ennek a díja), de a parti zuhanyzók, öltözők használata díjmentes. A strand reggel 8-tól este 8-ig vár ránk.  

Tanösvény és játszóterek a parton

Dunakeszi Madárlátta tanösvény nem csak egy sima „végigsétálunk típusú” ösvény, Interaktív táblákat is telepítettek ide, amelyek feladatokkal is érdekessé teszik a látogatók számára az ösvényt. Az interaktív táblák esetében meg tudjuk fogni az elemeket, és mozgatható táblácskák segítségével feladatokat tudunk a helyszínen megoldani, vagy le tudjuk olvasni, hogy milyen madár fészkel épp a fejünk felett. QR-kódos táblákat is rejt az út, így mobiltelefonnal madárhangokat és videókat is hallhatunk, láthatunk. 

Az ösvény mellett egy új, madaras tematikájú játszóvárat is építettek A német minőségű játszóvár belsejében madarakról szóló táblákat is elhelyeztek, így a gyerekek játék közben is tanulhatnak. Kis rugós hinták is vannak a vár mellett. Ezek fából faragott jellegzetes bogarakat formáznak. 

Egy picit sétálva a parton további egy játszóteret találunk mászokákkal és hintákkal. De a mászókák helyett a parti fák is csábítanak, hogy megmásszák őket a lurkók. 

Számos büfét is találunk a parton. A tipikus strandételek bőséges kínálata elérhető: lángos, hekk, kürtőskalács, hamburger, hot dog, fagyi, palacsinta. A képeken a 2023. júniusi büfé kínálat egy része és akkori árak láthatóak.