Csongrádi Körös-torok szabadstrand

  Csongrádon a Körös torkolatával szemben találjuk a mediterrán hangulatú, tengerpartra emlékeztető homokos szabadstrandot. Ami nem csak a legszebb partja a Tiszának, de ráadásul még ingyenes. A víz sokáig sekély, 700 méter hosszan és 30 méter szélesen húzódik a város keleti végétől egészen a torokig. Nyáron a víz hőfoka 25-27ºC-ra is felmelegszik. Büfék sokasága vár ránk a parton, de a helyi éttermekben akár a helyi specialitásokat is megkóstolhatják. A Látogatóközpontban pelenkázó, baba-mama helyiség, melegítő konyha, játszósarok, játszótér, valamint a partfürdő családi mosdója és ivókútja található. Így minden korosztálynak kíváló nyári program. Nyári hétvégék éjszakáján pedig fiatalok lepik el a klubokat, de minden év augusztusában a Körös-Toroki Napokat is itt tartják, mely Dél-Alföld egyik legnépszerűbb könnyűzenei fesztiválja.

Mártélyi tanösvény

Mártély a Holt-Tisza egyik legöregebb halászfalva, 1971 óta pedig természetvédelmi területként tartják számon fajgazdagsága miatt. Szegedtől mindössze 30 kilóméterre található, Ópusztaszertől pedig csak 23 km-re. A tanösvény 8 állomáson keresztül mutatja be a Körtvélyesi és az Ányási holtágak életét, a helyi élővilágot, a 19. századi folyószabályozásokat, illetve az árvíz elleni védekezés történetét és módszereit. Télen és nagyobb esőzések után nem javasoljuk, de szép időben bátran vágjunk bele a 2,5 km-es útnak. Gyermekekkel is bátran vágjunk bele, de a szúnyogirtó és a gumicsizma hasznos felszerelés lehet, ha magas a vízállás.

Ópusztaszer

Ópusztaszeren több látnivaló közül is választhatunk. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a magyarság történelmében meghatározó jelentőséggel bíró nemzeti emlékhely. Gyönyörű természeti környezetben található hazánk egyik leglátogatottabb muzeális kiállítóhelye. Ma már nemcsak a Feszty-körkép miatt érkeznek ide a látogatók: látnivalóival, szolgáltatásaival és rendezvényeivel akár több napra szóló élményt nyújt. Az emlékparkot nemcsak nyáron látogathatjuk, hanem akár már télen is. 3D filmvetítéssel, bérelhető kisautókkal, gyermekkorunk finomságait is tartó szatócsbolttal, szabadtéri néprajzi gyűjteménnyel, látogatóközponttal, emlék és nomád parkkal az egész család számára tartalmas programokkal találkozhatunk itt.