A nap állomásai

Szegedi dóm

  Szeged legismertebb látványossága a Dóm. A Magyarok Nagyasszonya-székesegyház neoromán stílusban épült székesegyház Szeged városában, a Dóm téren található. Az épület a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, tornyainak 81 méteres magasságával az ország 5. legmagasabb temploma, a város arculatának egyik meghatározó épülete. Ez Magyarország egyetlen 20. században épült székesegyháza. Építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880-ban határozták el a szegedi városatyák. Az építkezés már 1913 augusztusában megkezdődött. Az első világháború által megszakított munkálatokat csak 1923-ban tudták újra folytatni, 1924 augusztusában emelték fel a kupola aranyozott, napsugaras keresztjét a helyére. 1925-ben és 1926-ban tették fel a gömböt és a keresztet a tornyokra. A közelgő gazdasági válság miatt a templom belsőépítészeti munkáit nem tudták teljességgel a tervek szerint befejezni, az későbbi időkre maradt. Végül 1930-ban szentelték fel a dómot a Csanádi egyházmegye alapításának 900. évfordulóján. A szegedi dóm Tisza felőli tornyában található a Szent Gellért harang, más néven Hősök harangja. Az 1927-ben öntött harang a budapesti Szent István bazilika nagyharangjának 1990-es elkészültéig mintegy 6 évtizeden át Magyarország legnagyobb harangja volt. Ennek ellenére továbbra is a legnagyobb átmérőjű és a legmélyebb hangú harang az országban. Az óriási tömege által okozott erős vibráció és a torony második világháborús sérülése miatt évente mindössze egyszer, március 12-én, a szegedi nagy árvíz évfordulóján szólal meg. A nyugati toronyban található további 4 harang. A Szegedi dóm rendelkezik Magyarország legnagyobb toronyórájával. Az óralapok 4,3 méter átmérőjűek, az óra mutatói pedig 2,7 és 2,1 méteresek. A számok a számlapon 0,7 méteresek. A Dóm előtt található Dóm tér Szeged leghíresebb tere. A Fogadalmi templom előtti árkádsorral körbevett Dóm tér kiváló akusztikája miatt a Szegedi Szabadtéri Játékok legalkalmasabb helyszínének bizonyult. Európa egyik legnagyobb mozgó szabadtéri színpadát és nézőterét sikerült itt kialakítani nyaranként. De a tér ad otthon az adventi vásárnak is. Érdemes a programoknak az utazásunk előtt utánanézni.

Hősök kapuja


A belvárosban találjuk az Aradi vértanúk terét. A tér és a Boldogasszony sugárút sarkán található a Hősök kapuja, ami az első világháború elesett szegedi katonáinak állít emléket. A Hősök kapuja 1936-ban eredetileg vaskapunak épült a vasúton érkezők számára.

Széchényi tér

Néhány perces sétára található a Széchényi tér, ahol szintén számos fesztivált és vásárt szerveznek. A szegedi Törvényszéki Palota ikonikus épületére is itt akadhatunk. A palota tervezését és építését a 19. század végén kezdték el, és 1907-ben fejezték be. Az épületet a neves magyar építész, Lechner Ödön tervezte, aki jelentős hatással volt a magyarországi szecessziós építészet fejlődésére. A Törvényszéki Palota építészetileg impozáns, díszes homlokzatokkal, gazdag faragásokkal és részletekkel rendelkezik. Szeged Széchenyi terén a Városháza és a Bérpalota között látható a Sóhajok hídja is. A kis híd a két épület között átjáróként funkcionál, melyet a velencei híd mintájaként építettek.1883-ban Ferenc József uralkodót tisztelték meg a híd létesítésével. Mindezt abból az alkalomból, hogy Ferenc József a nagy pusztítású szegedi árvíz után, meglátogatta az újjáépített várost. Ekkor a császár a Bérpalota épületében lett elszállásolva és kényelmes módon a kis Sóhajok hídján keresztül, mint egy átjárón sétálhatott át a Városháza épületébe. A Sóhajok hídja 1883-ban épült Lechner Ödön és Pártos Gyula építészek tervei alapján. 

Sétáló utca

Ha itt járunk ne hagyjuk ki a város sétálóutcáját, a Kárász utcát se. Számos üzletet, éttermet, bárt és kávézót is találunk itt, ahol igazán élvezhetjük a város atmoszféráját

Móra Ferenc múzeum

A Móra Ferenc Múzeum Szeged központjában, a Tisza-part és a belvárosi híd találkozásánál helyezkedik el, történelmi hangulatú épülete a város egyik meghatározó jelképe. Az építmény a régió kiemelkedő kulturális központjának számít. A múzeum gyűjteménye kiterjed a régészetre, a néprajzra, a művészetre és a természettudományokra. Itt megtalálhatók ősi régészeti leletek, mint például a Szegedi Vár leletei, amelyek a középkori várat rekonstruálják. Emellett a néprajzi gyűjtemény bemutatja a helyi néphagyományokat, az életmódot és a hagyományos kultúrát. A művészeti gyűjteményben pedig kiállítják a régió művészeinek alkotásait és időszakos kiállításokat is rendeznek. A múzeumban található egy Móra Ferenc emlékkiállítás, amely bemutatja a híres magyar író, Móra Ferenc életét és munkásságát. Móra Ferenc Szeged városának szülötte volt, és írásaiban gyakran inspirálódott a város történelméből és kultúrájából. További részletek: https://moramuzeum.hu/

Ha az időtök engedi,
meghallgathatjátok egyben is:

A nap játékai

A nap vendéglátó helyei

A nap játszóterei

Térképes nézet